Waarom je tijd én moeite moet steken in je persberichten als bedrijf

Julia Wang

Leestijd 3-5 minuten | PR

PRRRRRRRR-persberichten-tijd-moeite-waard

Je hebt nieuws! Dát wil je delen. Misschien wil je graag vertellen over je baanbrekende blik op het HR-speelveld. Of heb je een doorbraak bereikt op het gebied van software. Hoe dan ook, dit moet de wereld in. Maar hoe doe je dat? Publiceren op je eigen website? Dan bereik je maar een aantal mensen. Heb je wel eens gedacht aan een persbericht? Ik leg je uit waarom het de moeite waard is om als bedrijf tijd te steken in het schrijven en versturen van persberichten.

Waarom PR en persberichten?

Waarom is een goede PR-strategie belangrijk voor je bedrijf? En waarom zijn persberichten goede communicatiemiddelen? Het maakt niet uit of je een start-up, jong of een volwassen bedrijf hebt, groot of klein. Een PR-strategie en persberichten zijn onmisbaar voor je organisatie. Laten we eens beginnen met PR. Wat houdt dat nou precies in? Misschien komen de woorden ‘zichtbaarheid en reputatie opbouwen’ bij je op. Inderdaad. Met PR kun je de reputatie van je organisatie opbouwen. Hoe beter je reputatie is, hoe meer mensen erover zullen praten. En weet je wat daar het grootste voordeel aan is? Je hoeft geen cent uit eigen zak te betalen. Er is dus geen sprake van adverteren. Daarom is PR geloofwaardig. En het is meteen free publicity. Gaaf toch?

Er zijn vier belangrijke redenen waarom persberichten hele goede communicatiemiddelen zijn voor je organisatie:

  1. Persbericht levert gratis publiciteit op, wat leidt tot meer backlinks. Dat is op zich niet zo interessant voor je doelgroep, maar het zorgt er wel voor dat je beter gevonden wordt online. En dat helpt je wel bij het werken aan je herkenbaarheid.
  2. Een reputatie opbouwen is belangrijk. En het schrijven van persberichten helpt je daarbij! Het beïnvloedt je reputatie in positieve zin. Dat komt doordat onafhankelijke media jouw bericht delen en dat is voor jouw doelgroep een belangrijke trigger om jouw merk serieus te nemen en te overwegen.
  3. Socialmediakanalen. Iedereen gebruikt social media. Je vriendin, man, of collega. Een goede social post over een geplaatst persbericht geeft je social media een extra boost in deze digitale wereld. En – je raadt het al – schept herkenbaarheid.
  4. Wij leven in een tijdperk waar bijna alles mogelijk is. Voordat je weet hebben we vliegende auto’s (sorry, we zijn nou eenmaal eighties-nerds hier). Dat geldt ook bij persberichten. Nee, niet vliegende persberichten, maar het verspreiden daarvan wordt steeds eenvoudiger. Er zijn veel diverse websites die daar hulp bij aanbieden. De keuzemogelijkheden zijn dus enorm groot. Dat betekent dat je je nieuws op heel veel plekken kunt laten landen en een groot podium tot je beschikking hebt. Om die vlieg-analogie maar eens compleet te maken. 😉

Groeiende organisatie met content creatie

Blogs, GIF’s, artikelen, video’s, afbeeldingen, Instagram, interviews. Content helpt je om potentiële en bestaande klanten te trekken of ideeën uit te wisselen met je netwerk. Persberichten vallen ook onder het kopje content, maar waar artikelen, video’s en socials ook gebruikt kunnen worden voor je marketing en het pushen van producten, draait het bij PR om maar één ding: thoughtleadership en awareness.

Jij wil graag aan je publiek laten zien wie je bent, wat je doet, wat je kunt en waarom je doet wat je doet. En je wil dat niet alleen zelf van de daken roepen. Pas als ook anderen dit gaan roepen – en het liefst een onafhankelijke derde als een magazine of krant – ga je bouwen aan je herkenbaarheid en betrouwbaarheid. En dát is wat je met PR wil bereiken. En, daar ligt ook de kracht van een goede PR-strategie.

Voordat je begint aan je persbericht is het dus goed om je PR-strategie op orde te hebben. Aan wie wil je aandacht besteden? Waar bevindt je doelgroep zich online en offline? Op welke manier spreek je je publiek aan? Hoe spreek je een redacteur aan met je bericht om je plaatsingskans of kans op een interview te verhogen? Allemaal vragen waarvan je het antwoord helder zult moeten hebben voordat je jouw nieuws de wereld in slingert.

Hoe je het perrrrrrrrfecte persbericht schrijft? Gelukkig heb ik daar ook een blog over geschreven! Snel doorklikken dus voor mijn tips.

Weet je niet zo goed waar je moet beginnen of wil je nog meer weten over dit onderwerp? Bezoek ons op ons kantoor of neem gerust contact met ons op. We wisselen graag gedachtes met je uit!