De verhouding tussen PR en marketing

Julia Wang

Leestijd 5-8 minuten | PR

PRRRRRRRR-starten-pr-of-marketing

PR en marketing. Niet hetzelfde. Toch worden ze vaak met elkaar verward. Ja, ze helpen allebei om je thoughtleadership uit te bouwen, maar er zijn wel degelijk verschillen. Gelukkig hoeft het gebruik van de een, de ander niet uit te sluiten. Sterker nog, van een match is geen sprake. Dus die handschoenen? Die kunnen uit. Het zijn juist twee waardevolle elementen in je brandingstrategie die elkaar kunnen versterken. In dit blog laat ik de stappen zien die je helpen om je thoughtleadership met earned media (en dus een goede PR-strategie) te laten groeien richting je doelgroep. Wanneer jouw nieuws wordt opgepikt door media draagt dat namelijk enorm bij aan jouw onafhankelijke reputatie als leider in je industrie. En dat wil je hebben. Ik zeg: Ready, set, Prrrrrrrr!

Onderscheidende krachten van PR

Een persbericht over jouw bedrijf in het ED. Of misschien zelfs wel een interview met een specialist die een gave softwaretool heeft bedacht. Socialmediaberichten over dat nieuws die vervolgens weer vaak gedeeld worden en gezien. Je buurvouw die vraagt of je organisatie x kent, omdat ze er iets over heeft gelezen in de krant of een magazine. Dit zijn allemaal vormen van PR.

Het uitgangspunt? Een relatie opbouwen met je (potentiële) klanten via earned media. Natuurlijk, dat lukt ook met contentmarketing, maar de onderscheidende kracht van PR is die onafhankelijke derde. In andere woorden: een betrouwbaar imago verkrijgen door een onafhankelijke, objectieve derde die over jou schrijft. Want een nieuwsfeit in de krant telt nou eenmaal harder voor de blikvorming dan een sponsored ad van jezelf over datzelfde feit. Let wel: dat imago valt of staat natuurlijk wél met hoe je de rest van je branding insteekt. Ben je daarin niet authentiek of herkenbaar, dan is jouw mooie PR-strategie natuurlijk al snel nutteloos. Just sayin’. Dus laat marketing en PR elkaar versterken!

Wat je moet onthouden voor je PR-strategie: PR en een persbericht zijn niet bedoeld om dikke leads te genereren. Je wil gezien en gehoord worden, zodat jouw doelgroep weet waar je voor staat en waar je in gelooft. Zaadjes planten dus. Zaaien, zaaien, zaaien. Als je een innovatieve oplossing hebt ontwikkeld, ga je niet zozeer dat product pushen. Je laat zien hoe innovatief je bent en hoe jij bijdraagt aan de ontwikkeling van technologie. Dat!

Paid of earned media?

PR vergroot je naamsbekendheid en zichtbaarheid. Maar dat doet jouw marketingstrategie ook. Het verschil met je PR-strategie? Het versterkt je reputatie. Huh? Hoor ik je denken, doet een goed opgezette campagne dat ook niet? Ja, maar ik zeg het nogmaals: door in te zetten op earned media, doe je dat op een objectieve manier. Zonder de zweem van commercie, maar via publiciteit door een onafhankelijk nieuwsmedium. In een ideale wereld dan, want we weten allemaal dat er deals worden gemaakt voor advertenties + een redactioneel stuk door salespersonen van een krant. Gelukkig kun je die ‘journalistieke’ paid media-stukken er zó uit pikken. Voor dit blog focus ik me voor het gemak op persberichten van goede kwaliteit mét nieuwswaarde die zonder advertentiedeals worden opgepikt door redacties.

Met PR zorg je er voor dat mensen over jouw bedrijf praten. Maar daar blijft het niet bij. Je doel is ook om met behulp van PR op te vallen in de media. Hiermee bereik je een grotere doelgroep dan alleen via je eigen social media kanalen of website. Zo krijg je free publicity, ook wel ‘earned media’ genoemd. Okee, echt free is het natuurlijk niet. Want een goede PR-strategie en een goed persbericht? De ontwikkeling daarvan besteed je doorgaans uit aan de experts. Het kost dus wel degelijk iets, maar uiteindelijk gaat dat bijdragen aan de awareness van jouw doelgroep over wie je bent en wat je doet als bedrijf.

De verhouding van PR tot marketing

Waar denk je aan bij het woord marketing? Promotie? Product? Reclame? Komen deze woorden bij je op? Dan zit je goed. Deze drie p’s vormen marketing. En dat is ook meteen het verschil met PR. Marketing draait om het onder de aandacht brengen bij en leveren van je producten of diensten aan klanten. Marketing vergroot net als PR je naamsbekendheid en zichtbaarheid. Er zit dus alleen wel een andere gedachtengang achter. Je promoot je producten of diensten en je communiceert naar je klanten wat de voordelen daarvan zijn. Zo verleid je je klanten tot aankopen. Kortom: je bent veel meer bezig met het voor het voetlicht brengen van de producten zelf en het aanzetten tot kopen. En dat doe je via je je eigen kanalen. Zoals je website of socialmediakanaal. Oftewel: owned media. En uiteraard doe je dat ook via gesponsorde content via paid media om met name je zichtbaarheid op diverse platformen en printmedia te vergroten. Wanneer je vervolgens via earned media bouwt aan je onafhankelijke reputatie, zorg je voor een mix waarmee je echt kunt knallen.

Starten met PR!

Hoe zorg je voor die gedroomde PR-strategie? Kijk goed naar wat je te bieden hebt en wat nieuwswaardig is aan jouw visie. Hoe help je anderen in hun grote uitdagingen en doe je dat op een innovatieve manier? Hoe onderscheid je je van je concurrent? Maak daar een aantrekkelijk persbericht van en stuur het naar redacties waarvan jij denkt dat die interesse kunnen hebben. Wordt het opgepikt? Deel het! Via je eigen website, je socialmediakanalen en in je netwerk. Wordt het in print gepubliceerd? Dan is het interessant om de krant of het magazine waarin je verhaal is verschenen naar je prospects te sturen met een kaartje erbij. Gratis ABM-tip, from us to you. 😉

Bij PR denk je meteen aan persberichten. Maar publiciteit genereren, dat hoeft niet alleen middels geschreven woord. Zorg dat je in je strategie ideeën meeneemt waardoor je ook letterlijk zichtbaar en hoorbaar bent voor je doelgroep. Dit kan je doen door te gast te zijn op de radio (BNR bijvoorbeeld), een webinar-event of een doelgroepgerichte podcast. Kijk of je ook een plek kunt bemachtigen op community-evenementen als spreker of neem deel aan panels. Zo worden mensen bewust van je organisatie en weten ze meteen hoe je als persoon bent. 

De conclusie? PR en marketing overlappen elkaar in doel, maar zijn allebei onmisbaar in een goede brandingstrategie. Wil je bouwen aan je merk, aan je zichtbaarheid, je thoughtleadership en aan je reputatie? Dan heb je ze beiden nodig. Zeker als je die thoughtleadership en reputatie wil omzetten in leads. Maar het zaadje bij je doelgroep dat uiteindelijk uitgroeit tot een aankoop? Dat zaai je wat mij betreft absoluut met een goede PR-strategie in combinatie met een effectieve contentmarketingstrategie. Succes!

Heb je nog onbeantwoorde vragen? Bel ons! Of kom langs op ons kantoor. Ook is er de mogelijkheid om over dit onderwerp te spreken tijdens een wandeling op een zonnige dag in Eindhoven.