Tips en tricks om tot het perrrrrrrrfecte persbericht te komen

Julia Wang

Leestijd 3-4 minuten | PR

tips tricks persbericht illustratie factor tachtig

Je hebt een nieuw product ontwikkeld dat een enorme bijdrage levert aan de tech-branche of een innovatief idee gerealiseerd dat de oplossing biedt voor duurzaamheid. Goed nieuws! Daar hoort een persbericht bij! Hoe je het perrrrrrrrfecte persbericht schrijft? Zo’n bericht dat elke redactie in de spotlights wil zetten? Dan ben je bij ons aan het goede adres. Wij hebben er een blog overgeschreven!

Redacties, redacties, redacties!

Een technologische doorbraak of een innovatief idee gerealiseerd? Jouw uitvinding? Die moet richting de pers. Laten we daarom eerst eens stilstaan bij wat een persbericht eigenlijk inhoudt en voor wie het bedoeld is. Hoe we het ook noemen? Een communiqué of press release. Het doel daarvan is om het publiek interesses te wekken én overtuigingen te creëren. Redacties worden elke dag overstelpt met tientallen – soms honderden – persberichten. Elke instelling en ieder bedrijf wil namelijk aandacht voor hun ontwikkelingen. Sterker nog: ze schreeuwen erom. Met grote Caps Lock-letters in het e-mailonderwerp. Redacties maken in een paar seconden een afweging: heeft dit nieuwswaarde of niet?

Weet wat je wilt vertellen

Je hebt nieuws. Je laptop staat open. Kopje koffie staat klaar. Het is tijd om te schrijven. Maar de vraag is: wat ga je schrijven? Allereerst denk je bij jezelf na wat je wil overbrengen. Bevat het nieuwswaarde of niet? Zo ja, dan zet je alle hoofdpunten bij elkaar. Dit doe je door middel van de 5 W’s + de H. Dat maakt het persbericht oprolbaar. En dat is belangrijk. Publiek & redacties scannen een bericht. Dus de belangrijkste info moet bovenaan staan. Want zeg eens eerlijk: voordat jij iets gaat lezen, wil je toch eens weten of het de moeite waard is.

  • Wie
  • Wat
  • Waar
  • Wanneer
  • Waarom
  • Hoe

In je inleiding beantwoord je de 5 W’s + de H. Schrijf zo specifiek mogelijk op en vermijd langdradige stukken, want zo voorkom je dat lezers afhaken. Als dat gelukt is, zitten de belangrijkste stukken die je wilt vertellen in je inleiding. Je boodschap is meteen duidelijk voor je lezer. Next!

De 6 V’s checklist…?

Ja, je leest het goed. De 6 V’s. Maar wat houdt dat precies in? Nee, het heeft niks te maken met de 6 veranderstrategieën of de 6 beïnvloedingsprincipes van Cialdini (pssst… sinds 2018 is het zevende principe bijgekomen!). De 6 V’s checklist free publicity van Saskia de Jong is een lijst die bestaat uit 22 onderwerpen in 6 stappen.

De stappen zijn als volgt. Voor de complete lijst moet je op de link klikken.

  1. Verhaal: begin met een nieuwswaardig topic.
  2. Versterk: kies een aanjager.
  3. Versnel: voeg opmerkelijke elementen toe.
  4. Verbeter: pas bewezen formats toe.
  5. Verrijk: zet aan met extra verpakking.
  6. Verbreed: rol social uit.

Je volgt de 6 stappen en bij iedere stap denk je na of je iets met het onderwerp wilt doen. Onderwerpen kunnen zijn: organisatie, techniek, marketing, onderzoek of innovatie. Ben je klaar? Dan maak je met die onderwerpen een compleet persbericht. Deze checklist kun je ook gebruiken voor een artikel, projectverhaal of een interview in de media.


De jong, S. J. (2017, 27 november). de 6 V’s checklist free publicity

En nu verder?

Die coole productontwikkeling die bijdrage levert aan de tech-branche of je gerealiseerde innovatieve idee vertellen? Met deze tips zal een redactie je persbericht ongetwijfeld lezen! Schrijf veel. Oefen veel. Voordat je het weet, heb je het onder de knie. Dus wees niet bang om fouten te maken. Door feedback te vragen aan je collega’s, mentoren of zelf kritisch naar je werk te kijken, ga je altijd vooruit en sta je niet stil.

Heb je na dit blog nog niet genoeg gehad over persberichten? Dan ben je van harte welkom om een keer samen met ons te gaan sparren over dit onderwerp. Neem gerust contact op met ons, dan helpen wij je graag verder!